Scroll to top

Η πρώτη επίσκεψη

XionisTheodoros_Logo_Heart-sm

Η πρώτη επίσκεψη

© Θεόδωρος Ξιώνης, Καρδιολόγος

Η πρώτη επίσκεψη στον γιατρό και ειδικά σε έναν καρδιολόγο προκαλεί σίγουρα άγχος!

Πώς θα είναι ο γιατρός, θα αφιερώσει χρόνο να με ακούσει, θα καταλάβει αυτό που με απασχολεί, μήπως τελικά θα μου βρει κάτι σοβαρό, θα κάνει σωστή διάγνωση, θα μπορέσω να τον εμπιστευτώ;

Αυτά κι άλλα τόσα ερωτήματα περνούν από την σκέψη του ασθενούς πριν γνωρίσει τον γιατρό του και φυσικά τα περισσότερα, αν όχι όλα, θα πρέπει να έχουν απαντηθεί με την ολοκλήρωσή της επίσκεψης.

Την υγεία μου, αυτό το πολύτιμο αγαθό, θα την εμπιστευθώ σε έναν.. άγνωστο άνθρωπο! Μπορεί να έχω κάποιες συστάσεις ή ο γιατρός να ακούγεται ότι είναι καλός, αλλά μέχρι να τον συναντήσω, νιώθω μια σχετική ανασφάλεια..

Η πρώτη επίσκεψη λοιπόν είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τον ασθενή όσο και για τον ίδιο τον γιατρό.. καλούνται και οι δύο να συμβάλλουν στο χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης και να ανακαλύψουν διαύλους επικοινωνίας ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την βελτιστοποίηση της υγείας του ασθενούς.

Αυτή η ”σχέση” είναι ιδιαίτερη για πολλούς λόγους..

Καταρχήν ο ασθενής καλείται να εμπιστευθεί ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που αφορούν την υγεία του, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις να αποκαλύψει μυστικά, ιδιαιτερότητες ή και συνήθειές του, να μιλήσει για την οικογενειακή και επαγγελματική του κατάσταση.. κι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο αν δεν νιώσει άνετα, δεν νιώσει ασφαλής!

Από την άλλη ο γιατρός πρέπει να αφήσει στην άκρη τα στερεότυπα και να προσαρμοστεί γρήγορα στην καινούρια αυτή προσωπικότητα που έχει απέναντί του, να αντιληφθεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να επικοινωνήσει σωστά και να αφουγκραστεί με προσοχή αυτά που έχει ανάγκη ο ασθενής να του πει!

καρδιολογος 1η επισκεψη
καρδιολογος 1η επισκεψη

Ας δούμε λοιπόν τι θα περιμένει ο ασθενής στην πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο μας!!

Το ιατρείο λειτουργεί μόνο με προγραμματισμένα ραντεβού κι έτσι δεν συμβαίνουν καθυστερήσεις εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπου καθυστερεί το προηγούμενο ραντεβού λόγω ιδιαίτερης βαρύτητας και δυσκολίας ή που συμβαίνει κάποιο απολύτως έκτακτο και επείγον περιστατικό, το οποίο πρέπει να προηγηθεί. Η πρώτη επίσκεψη, ανάλογα με την περίπτωση διαρκεί από 40 ως 90 λεπτά.

Με την είσοδο στο ιατρείο η γραμματέας υποδέχεται τον ασθενή και αμέσως δημιουργεί τον καινούριο φάκελο ασθενούς, εισάγοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία (προσωπικά στοιχεία, ιατρικό ιστορικό, παλαιότερες εξετάσεις, ενημερωτικά από άλλους γιατρούς η νοσοκομεία, φαρμακευτική αγωγή κ.α.). Το ιατρείο διατηρεί όλους τους φακέλους σε ηλεκτρονική μορφή.

Στην συνέχεια ο ασθενής μπαίνει στο χώρο εξέτασης, όπου τον υποδέχεται ο γιατρός. Μετά την αρχική γνωριμία και μόλις ο ασθενής αισθανθεί άνετα, ο γιατρός λαμβάνει αναλυτικά το ιατρικό ιστορικό, με έμφαση στο καρδιολογικό ατομικό και οικογενειακό αναμνηστικό. Αμέσως μετά ο ασθενής ετοιμάζεται για την εξέταση – σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και με απόλυτη ιδιωτικότητα ο ασθενής ξεντύνεται από την μέση και πάνω και κάθεται στο εξεταστικό κρεβάτι.

Ο γιατρός κάνει την φυσική εξέταση (επισκόπηση, ακρόαση, ψηλάφηση) και μετρά τα ζωτικά σημεία (αρτηριακή πίεση, αναπνοές, καρδιακοί παλμοί, οξυγόνο).

Στην συνέχεια ο ασθενής ξαπλώνει και γίνεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα ή απλά καρδιογράφημα (διαρκεί 3 λεπτά) και το υπερηχοκαρδιογράφημα ή triplex καρδιάς (διαρκεί 15-30 λεπτά).

Σε αυτό το σημείο συνήθως ολοκληρώνεται ο βασικός καρδιολογικός έλεγχος.

Αν κριθεί απαραίτητο, ενδέχεται να γίνει test κόπωσης ή να τοποθετηθεί holter ρυθμού ή holter αρτηριακής πίεσης.

Μετά το τέλος της εξέτασης ο ασθενής ντύνεται και ο γιατρός του εξηγεί με σαφήνεια τα ευρήματα, τροποποιεί την φαρμακευτική αγωγή – όπου χρειάζεται και δίνει τις κατάλληλες οδηγίες ανάλογα με την περίπτωση.

Το πιο κομβικό σημείο της επίσκεψης είναι ακριβώς εδώ!

Ο γιατρός πρέπει να είναι σίγουρος ότι έχουν γίνει απόλυτα κατανοητά όσα έχει πει, να εξασφαλίσει ότι ο ασθενής θα συμμορφωθεί με τις οδηγίες του και να εξηγήσει με σαφήνεια ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα (αν θα γίνουν και πότε άλλες εξετάσεις, αν και πότε θα χρειαστεί να τον ξαναδεί). Ο ασθενής θα πρέπει φεύγοντας να μην έχει, αν είναι δυνατόν, καμία απορία.. να έχει καταλάβει στο μέγιστο βαθμό τι του συμβαίνει και να έχει πραγματικά πειστεί για την αναγκαιότητα εφαρμογής των συμβουλών του γιατρού. Στην περίπτωση που το μορφωτικό επίπεδο ή η διανοητική κατάσταση δεν βοηθούν, η ευθύνη της ενημέρωσης από το γιατρό βαρύνει τον συνοδό του ασθενούς.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο ασθενής παίρνει μαζί του τα πορίσματα όλων των εξετάσεων σε φυσική μορφή ή και σε ηλεκτρονική (μέσω email) αν το επιθυμεί!

Το ιατρείο μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο κορυφαίο επίπεδο!!

Ευχόμαστε ειλικρινά αυτή η πρώτη επίσκεψη στον καρδιολόγο να αποτελεί για τον κάθε ασθενή μας μια ξεχωριστή εμπειρία και εργαζόμαστε καθημερινά για να μπορούμε να το πετυχαίνουμε!!

Εάν θέλετε να κλείσετε ραντεβού, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.