-
Ισαύρων 1 & Ασκληπιού, Τ.Κ. 41222, Λάρισα
-
Ιατρείο: +30 2410 621 444
-
Kινητό: +30 6976 228 226
-
theodorosxionis@gmail.com
Οι πιο συχνές ερωτήσεις σας
καρδιολογικό ιατρείο Θεόδωρου Ξιώνη
Η στεφανιαία νόσος είναι μια χρόνια πάθηση που οδηγεί σε αθηροσκλήρυνση (δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό τοίχωμα της αρτηρίας) και προοδευτική στένωση των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τον καρδιακό μυ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση της ροής του αίματος προς την καρδιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αθηρωματική πλάκα μπορεί να ραγεί αιφνίδια και να σχηματιστεί θρόμβος μέσα στην αρτηρία (οξύ στεφανιαίο σύνδρομο).
Οι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου είναι: το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αυξημένη ldl χοληστερόλη, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η έλλειψη άσκησης και το θετικό οικογενειακό ιστορικό. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου, με εξαίρεση την κληρονομικότητα, μπορούν να τροποποιηθούν, ώστε να μειωθεί σημαντικά η πιθανότητα εξέλιξης της νόσου.
Η στεφανιαία νόσος εκδηλώνεται είτε ως χρόνια επιδεινούμενη νόσος (στηθάγχη ή δύσπνοια στην προσπάθεια, εύκολη κόπωση) ή οξεία κατάσταση (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, αιφνίδιος θάνατος).
Οι συνηθέστερες διαγνωστικές μέθοδοι της χρόνιας στεφανιαίας νόσου είναι το test κόπωσης με κυλιόμενο τάπητα, το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου και το δυναμικό υπερηχοκαρδιογράφημα (stress echo).
Η μέθοδος εκλογής για την διάγνωση της στεφανιαίας νόσου παραμένει η κλασσική στεφανιογραφία (εναλλακτικά και στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχει χαμηλή πιθανότητα παρουσίας στεφανιαίας νόσου, ενδείκνυται η αναίμακτη αξονική στεφανιογραφία).
Η θεραπεία της στεφανιαίας νόσου μπορεί να είναι φαρμακευτική, επεμβατική (αγγειοπλαστική στεφανιαίων αγγείων) ή χειρουργική (αορτοστεφανιαία παράκαμψη - by pass).
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία. Είναι σπάνια στους νέους αλλά, μετά την ηλικία των 65 ετών, το 5% του πληθυσμού παρουσιάζει την αρρυθμία αυτή. Στην κολπική μαρμαρυγή η καρδιά χτυπάει συνήθως γρήγορα και ακανόνιστα. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει αίσθημα παλμών, χρόνια κόπωση, αίσθημα δύσπνοιας, θωρακικό πόνο, ζάλη, ακόμη και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η πιθανότητα εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι πέντε φορές μεγαλύτερη σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό..
Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνει φάρμακα που βοηθούν στην αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού ή στη μείωση της συχνότητας της καρδιάς και αντιπηκτικά φάρμακα που κάνουν το αίμα πιο λεπτόρρευστο και βοηθούν στην πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου με την αποφυγή δημιουργίας θρόμβων.
Ο τεχνητός καρδιακός βηματοδότης είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που υποκαθιστά τον φλεβόκομβο (τον φυσικό βηματοδότη της καρδιάς), όταν εκείνος δυσλειτουργεί και δεν μπορεί να παράγει ηλεκτρικά ερεθίσματα, ικανά να προκαλέσουν την σύσπαση του καρδιακού μυός. Ο βηματοδότης στέλνει στην καρδιά ηλεκτρικούς παλμούς και της επιτρέπει να έχει έναν κανονικό ρυθμό.
Το σύστημα του βηματοδότη αποτελείται από τη γεννήτρια, που παράγει τα ερεθίσματα και τα ηλεκτρόδια, που μεταβιβάζουν την ηλεκτρική διέγερση στην καρδιά, ενώ παράλληλα μεταφέρουν σήματα από την καρδιά στο βηματοδότη. Με βάση τα σήματα αυτά, αν η συχνότητα των φυσικών παλμών της καρδιάς πέσει κάτω από το προκαθορισμένο όριο, η γεννήτρια παράγει ερεθίσματα για να την αναγκάσει να συσπαστεί, ενώ αν η συχνότητα της καρδιάς είναι μεγαλύτερη από το όριο αυτό, η γεννήτρια αναστέλλει την παραγωγή τους.
1. Πόνος στο στήθος
2. Αίσθημα παλμών
3. Εύκολη Κόπωση
4. Επίμονη δύσπνοια
5. Ζάλη
6. Ναυτία και απώλεια όρεξης
7. Κυάνωση
8. Εφίδρωση
9. Οιδήματα
10. Φυσήματα
Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ασθενείς που πίνουν τακτικά κόκκινο κρασί. Μεταγενέστερες δε μελέτες έδειξαν ότι το όφελος μπορεί να προέρχεται από το αλκοόλ, αλλά και εν μέρει από το ίδιο το σταφύλι. Παρατηρήθηκε ότι, σε άνδρες που κατανάλωναν κατά μέσο όρο δύο ποτά ημερησίως και σε γυναίκες που έπιναν ένα ποτό ημερησίως, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώθηκε κατά 30 – 50 %. Ωστόσο, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δεν συνιστά τη χρήση αλκοόλ για να ελαττωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.
Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την αύξηση της «καλής χοληστερόλης» (HDL). Άλλα πιθανά οφέλη της χρήσης του είναι ότι κάνει το αίμα πιο λεπτόρρευστο, ενώ σε κάποιους ανθρώπους μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ασφαλώς, υπάρχει περίπτωση σε άλλους ανθρώπους η αρτηριακή πίεση να αυξηθεί πίνοντας αλκοόλ. Το αν και κατά πόσο το αλκοόλ μπορεί να είναι καλό για σας, θα πρέπει να αποφασιστεί εξατομικευμένα από το γιατρό σας. Τα οφέλη από την κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να σχετίζονται με την τακτική λήψη του αλκοόλ κατά τα γεύματα και όχι με την περιστασιακή χρήση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το κλειδί είναι η μετριοπάθεια – όχι περισσότερα από δύο ποτά για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες, καθώς και η τακτική ιατρική παρακολούθηση.
Η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών μπορεί να αυξήσει την «καλή χοληστερόλη» (HDL) και ταυτόχρονα να μειώσει τα τριγλυκερίδια και την «κακή χοληστερόλη» (LDL). Τέτοια λιπαρά βρίσκονται στο ελαιόλαδο και στα φυτικά έλαια, στα καρύδια και στο αβοκάντο. Κάποιες τροφές, όπως τα φιστίκια, ο αρακάς, οι ηλιόσποροι και το καλαμπόκι, μπορούν επίσης να βελτιώσουν την HDL. Άλλοι τρόποι αύξησης της HDL είναι η συστηματική σωματική άσκηση, η μέτρια χρήση αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος. Επίσης, τα συμπληρώματα ασβεστίου έχει φανεί ότι αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα της HDL.